Finishing the bottom front corners on the 90s coat (facing/hem/lining intersection)

 

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EN Summary: There are several methods to neatly finish the bottom front corners and I have tried quite a few. Here’s a step-by-step description of the method I used on the 90s coat (read the full article on tanysewsandknits.blogspot.com).

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PT Sumário: Há vários métodos para fazer o acabamento limpo do canto da orla da frente com a bainha e o forro, e acho que os experimentei quase todos. Aqui têm um passo-a-passo do método que usei no casaco dos anos 90 (leiam tudo em tanysewsandknits.blogspot.com).

EN: This method is ideal when bagging the lining of a jacket, blazer or coat the industrial way (almost entirely stitched by sewing machine) – read Paco Peralta’s excellent illustrated step by step tutorial on the industrial method (click here). It relies on cutting all pieces with precise seam/hem allowances and pre-pressing both the coat and the facing hem allowances in advance. The goal is to join the front, the front facing, the bottom hem and the lining in a neat and clean way without adding extra bulk or compromising the horizontal evenness of the finished coat hem.

I’m using 3/8” (1cm) seam allowances and 1 ½” (4cm) hem allowances on this coat. The front facing is also cut with 1 ½” hem allowance and the lining was cut with 3/8” (1cm) hem allowances, except the lining center front panel where the hem allowance should be cut in diagonal until it meets the 1 ½” (4cm) hem of the front facing. The next photo shows the front corner with the facings/lining already stitched & under-stitched at the front edge, so the hem allowances can be observed in comparison to each other; note that the front and facing hem allowances are clearly thread-traced and pre-pressed (creased) at the hem line.

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PT: Este método é ideal se quisermos aplicar o forro numa jaqueta, blazer ou casaco, à maneira industrial (praticamente tudo à máquina) – como demonstrado no excelente passo-a-passo ilustrado do Paco Peralta (clicar aqui). Para uma execução perfeita, todas as partes devem ser cortadas com margens de costura e bainha precisas e as bainhas do casaco e das vistas devem ser vincadas a ferro antes de fazer o acabamento. O objetivo é unir a frente com a vista da frente, o forro e a bainha de uma forma limpa e harmoniosa, sem acrescentar volume desnecessário nem comprometer o nível horizontal da bainha do casaco.

Estou a usar margens de costura de 1cm e margens de bainha de 4cm. A vista da frente também tem uma bainha de 4cm. O forro tem bainha de 1cm exceto no seu painel do meio da frente, onde a margem de bainha aumenta em diagonal até 4cm na junção com a vista, para coincidir com os 4cm desta. Na foto seguinte podem ver o canto da frente ainda sem a bainha acabada, com a vista já cosida na orla da frente com pesponto de girar. As bainhas das várias partes podem ser observadas por comparação. Notem que a bainha da frente e da vista está marcada com alinhavos e já foi vincada a ferro.

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EN: The next step is turning the facing/lining in a way that its right side faces the right side of the coat while stitching the hem. The creased facing and front hem lines should match exactly on top of each other. The under-stitched front edge allowance should wrap to the facing side as seen in the photo. I used black thread to sew the hem, so the stitching is well noticed: staring at the corner of the front edge along the hem line for approximately 1” and then crossing the lining/facing seam until it meets both lining and coat’s hem together at 3/8” (1cm) from the edge. I will not stitch the lining along the entire coat hem because I still need to reach inside the coat to tack the facings in place; all I want to do now is the corner finishing.
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PT: O passo seguinte é virar a vista com o forro de forma que o seu lado direito fique virado para o direito da frente do casaco e coser a bainha. As linhas de bainha da vista e da frente devem ficar sobrepostas com exatidão. A margem da orla da frente com o pesponto de girar deve focar dobrada para o lado da vista, como se vê na foto. Usei linha preta na máquina, para poderem ver a costura que fiz: começa no canto sobre a linha de bainha por uns 2-3cm e depois inclina em direção à orla da bainha, atravessando a junção da vista com o forro, e continua com a bainha e forro cosidos a 1cm da margem. Não cosi à volta da bainha toda pois interessa-me ter espaço para alcançar o interior do casaco e fazer algumas operações, como fixar as vistas e prender o forro nas cavas. Para já o que pretendo é ter este canto acabado.
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EN: Before turning the corner to the right side I trim it and grade the facing seam allowance as seen below:
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PT: Antes de virar o canto para o direito, aparei as margens no canto e gradei a margem da vista como podem ver abaixo:
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EN: If the hems were pressed and aligned correctly in advance, here’s how the finished corner looks after it’s turned to the right side:
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PT: Se as bainhas estiverem assentes a ferro e alinhadas corretamente ao coser a bainha, ao virar o canto para o direito obtemos o seguinte resultado:
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EN: This finishing technique is easy to apply; you just need to start by cutting the seam/hem allowances as I explained, then don't forget to press the hems of the coat and facing in advance. I really encourage you guys to make a mock-up and practice this technique; once its "mechanics" is understood, it will be an invaluable addition to your sewing techniques repertoire! 
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PT: Este acabamento é muito fácil de executar; só têm mesmo que cortar as partes com as margens de bainha tal como expliquei e não esquecer de assentar as bainhas a ferro antes de coser. Aconselho a treinarem uma vez com um modelo, se não estiverem à vontade. Depois de dominarem a "mecânica" do acabamento, esta técnica tornar-se-á uma adição valiosa ao vosso reportório de técnicas de costura!


3 comments:

  1. Am I correct that you stitched the lining to the facings when you referenced Me Peralto's how-to? Thanks, Heather in Colorado

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  2. Mr Peralta's....apologies for the poor spelling earlier.

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    1. Yes, the lining is stitched to the facings and the hem. The secret lies in pre-pressing the hems and cutting the lining accurately for this method.

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